Vali kaymakamın üstü mü?
Kaymakam, valinin emir ve talimatlarını yerine getirmekle yükümlüdür; valiler, ilçedeki tüm konuları doğrudan doğruya kaymakama bildirirler. Kaymakamlar ayrıca, ilçedeki konular hakkında kendilerinin rapor verdiği valilerle de iletişim kurarlar.
Kaymakam kimden üstündür?
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan, Miralay ile Binbaşı rütbeleri arasında yer alan askeri bir rütbe olup, günümüzdeki rütbelerden Yarbay’a eşdeğerdir.
İlçede en yetkili kişi kimdir?
Kaymakam, ilçedeki hükümetin temsilcisidir. Kaymakam, ilçenin genel idaresinden sorumludur. Bakanlık Kuruluş Yasaları’na göre ilçede gerektiği kadar kuruluş vardır.
Kaymakam kimin amiri?
L) Kaymakam, Cumhuriyet Bayramı’nda İlçede yapılan resmi törenlere başkanlık eder ve tebrikleri kabul eder. Madde 32 – A) Kaymakam, İlçe sınırları içindeki genel ve özel kolluk kuvvetlerinin ve kuruluşlarının başıdır. B) Suç işlenmesini önlemek, kamu düzenini ve güvenini korumak için gerekli tedbirleri alır.
Vali kimden emir alır?
Valiler, cumhurbaşkanlığı kararnamesi aracılığıyla doğrudan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Vali, ilde cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari görevlisidir. Cumhuriyet tarihinde şimdiye kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valisi olan Lale Aytaman, atanan ilk kadın vali olmuştur.
Protokol sıralaması nasıl olur?
Protokolde kişisel unvan, yaş veya cinsiyet açısından ayrımcılık yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve zirve önce gelir; kamusal ve sosyal yaşamda misafir; sosyal yaşamda hanım her zaman önce gelir (sağda yer alır). Üstler selamlaşmada önce, vedalaşmada en son gelir. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
Kaymakam polise emir verebilir mi?
Vali ve kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başı, kaymakam ise ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (İBK md. 11/1, 32/1). Kolluk kuvvetlerinin amirleri ve memurları, valinin ve kaymakamın emirlerini derhal yerine getirmekle yükümlüdür (İBK md. 11/1, 32/1).
Kaymakam görevden alabilir mi?
Örneğin DMK’nın 138. maddesinde görevden uzaklaştırma yetkisine sahip kişiler şöyle sıralanmıştır: a) Atama yapmaya yetkili amirleri, b) Bakanlıklar ve genel müdürlük müfettişleri, c) İllerde valiler, d) İlçelerde kaymakamlar.
Kaymakam maaşı kaç para?
Bir bölge valisi ne kadar kazanıyor? Bölge valisi olarak çalışan bir kişinin maaşı, deneyim süresi, şirket ve yapılan iş miktarı gibi birçok kritere bağlıdır. Kasım 2024 itibarıyla bir bölge valisinin ortalama mevcut maaşı 95 dolardır.
Kaymakam kimlere emir verir?
Kaymakam, ilçede çalışan görevlilerden ve ilçe idari teşkilatından sorumludur. İlçe sınırları içinde kamu düzenini ve güvenliğini koruma görevini devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerine verir.
Türkiye’de en yetkili kişi kim?
Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, devlet başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder; Anayasa’nın uygulanmasını ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlar.
Vali kaymakamı denetler mi?
Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetimi ve denetimi altında yürütürler. İlk olarak Osmanlı İmparatorluğu’nda Tanzimat Fermanı’nın yayımlanmasıyla çalışmaya başladılar. Kaymakam kariyerli bir memurdur. Mesleğe girmek için yasal olarak tanımlanmış gereklilikler gereklidir.
Vali kaymakamın amiri midir?
Türkiye’de ulusal toprakların yönetimi mülki idare sistemine dayanmaktadır. İllerde devletin temsilcisi olarak görev yapan mülki idareciler, esas olarak ilde vali, ilçede ise kaymakam olarak görev yapmaktadırlar.
Kaymakamlık nereye şikayet edilir?
a) İletilen şikâyete ilişkin açıklayıcı bilgiler “Alo 179 Çağrı ve Danışma Merkezi Şikâyet Defteri”ne kaydedilir. b) Şikâyetler, sorumluluk alanına göre ilçe kaymakamlıkları ile kamu kurum ve kuruluşlarına ve Bilgi Edinme Müdürlüğüne ivedilikle iletilir.
Kaymakam kimin emrinde?
Temsilci Vali ve Kaymakam Aynı kanunun 27. maddesi, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilmeden önce; “Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir.” şeklindeydi. Ayrıca, “Kaymakam, ilçede Cumhurbaşkanının idari ve yürütme organıdır.” hükmü de yer alıyordu. Bu hususta düzenleme yapılmıştı.
Vali kaymakamın amiri midir?
Türkiye’de ulusal toprakların yönetimi mülki idare sistemine dayanmaktadır. İllerde devletin temsilcisi olarak görev yapan mülki idareciler, esas olarak ilde vali, ilçede ise kaymakam olarak görev yapmaktadırlar.
Vali ve kaymakam arasında hiyerarşi var mı?
Kaymakamın görev ve yetkileri büyük ölçüde valinin görev ve yetkilerine benzerdir. Başka bir deyişle, kaymakam ilçe düzeyinde valinin il düzeyinde sahip olduğu yetkilerle aynı yetkilere sahiptir.
Vali rütbesi nedir?
Vali ne demek? Vali, illeri yönetmekle görevli kişidir. Valiler illerin başındadır ve başkanları temsil eder.
Vali nereyi yönetir?
Bir ilin veya ilçenin idaresinden sorumlu olan kişilere vali denir. Valiler devletin temsilcisi olarak hareket eder. Ayrıca valiler valiliklerde çalışan diğer görevlileri yönetme görevini üstlenirler. Peki vali ne anlama geliyor?