İçeriğe geç

Ağlaç Ne Demek

Ağyer ne demek?

Gayr kelimesinin çoğulu olan Aghyar kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Divan edebiyatında Yar kelimesinin zıttı olarak kullanılan bu kelime yabancı ve rakip anlamına gelir. Gazel ve kasidelerde sevgili ile âşık arasında duran kişi Aghyar olarak anlatılır.

Ağnaz ne demek?

DAHA BÜYÜK OLMAK, at, eşek, yatıp dönmek AGNAZ [isim], I – Yenilebilir hale gelen hayvan: Koyun obur oldu (Gümüşhane). 2 – Yenilebilir olan her şey: Var mı? Oburluk? (Gümüşhane).

Ağraz olmak ne demek?

Ahraz kelimesi halk arasında sağır ve dilsiz anlamına gelir. Ahraz kelimesi dilimizde sıfat olarak kullanılır. Özellikle Anadolu’da yaygın olan dilsizlik hali, hem dilsiz hem de sağır olma halinin adıdır.

Ağluk ne demek?

Agluk: Kadınların önlerine giydikleri peştamal.

Tasavvufta ağyâr ne demek?

Ağyâr, sözlükte başkaları, yabancılar, eller1 olarak açıklanmıştır. Devellioğlu, Aghyâr’ı kişi olmayanlar, başkaları, yabancılar2 olarak tanımlamıştır. Tasavvufî bakış açısına göre Arapça, gayr kelimesinin çoğuludur ve sözlükte yabancı, el, başkaları gibi anlamlar içermektedir.

Ağyâr ne demek Osmanlıca?

“Diğer, yabancı” anlamına gelen gayr kelimesinin çoğuludur. Gönüllerini Allah’a bağlayan âşıklar için Allah En Sevgili ve En Merhametli’dir. Aşıkın sevgilisine kavuşması için Aghyâr ve Masiva’yı ortadan kaldırması gerekir.

Ağleb ne demek?

[1] büyük ihtimalle, büyük ihtimalle.

Pan ne demek?

Pan, Yunan mitolojisinde tarlaların, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Bu tanım, Pan’ı doğrudan doğayla ilişkilendirdiği için pastoral bir niteliğe sahip olsa da, Pan’ın tüm mitlerde yarı keçi ve yarı insan olarak tasvir edilmesi onu korkutucu bir figür haline getirmiştir.

Ağsan ne demek?

(ﺍﻏﺼﺎﻥ) i. (Ar. ġuṣn, “dal” aġṣān’ın çoğulu) Ağaç dalları: Bkz. Gül-nihâl-i himmetin azhâr u aghsâ (Leskofçalı Gālib).

Ahraz kimlere denir?

“Bekime” kökünden türeyen “bükm” kelimesi, “ebkem” kelimesinin çoğulu olup Ahraz, doğuştan dilsiz, dilsiz kişi, doğuştan Ahraz anlamına gelmektedir.

Ebleh adam ne demek?

Ebleh kelimesinin TDK sözlük anlamı “aptal, ahmak, budala”dır.

Ahraz Kürtçe mi?

Bu Osmanlı Türkçesi kelimesi, Arapça أَخْرَس‎ (ʾaḫras, “dilsiz”) kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu Arapça kelime, خ ر س‎ (ḫ rs) kökünden türemiştir.

Cındık ne demek?

cındık: Azıcık, azıcık, çok küçük. Slime/Chiymuk: Çatal. Cilbat: Sulama sırasını düzenleyen su bekçisi.

Gandak ne demek?

Gandak Büyük çukur. gara guvan Ustalık gerektirmeyen, uzun, el yapımı arı kovanı. garaçalı (diken) Uzun ve bol dikenli bir tür çalı.

Sıbıç ne demek?

sıbıç, sibiç eşek yavrusu, tay (Beyceli *Fatsa –Or.)

Ağyâre ne demek?

Agyar kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “arkadaş olmayanlar, yabancılar, eller” anlamına gelmektedir.

Ağyar ne demek TDK?

Ağyar kelimesinin anlamı hakkında ayrıntılar TDK. Türk dil derneğinde aghyar kelimesi “yabancı veya eller” ile eş anlamlıdır.

Ağdiye ne demek?

(ﺍﻏﺪﻳﻪ) i. (Ar. ġiẕā’ çoğul hali “gıdâ” aġẕiye > aġdiye) Yiyecek, içecek ve yenilecek şeyler: Çayla birlikte değişik Ağdiye-i çeşitlerini getiren Misis Sisil’e (Abdülhak Hâmit) teşekkür etmek istiyorum.

İhvani ne demek?

Tasavvuf terimi, tasavvuf yolunu izlemeye, bir tarikata katılmaya veya bir şeyhi takip etmeye karar veren kişiyi ifade eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Karkamış Escort